Сергей Станишев е в готовност

Оказва се, че Сергей Станишев има резервен вариант за свой човек на лидерското място в БСП.

Ако кандидатурата на енергийния министър Драгомир Стойнев се провали поради една или друга причина, то Сергей Станишев е готов да извади резервата от ръкава си. Става дума за шефа на Народното събрание Михаил Миков, за който преди няколко дни Корнелия Нинова също загатна, че може да се включи в битката за председателското място на червените редици. Вестник „Сега” отбелязва, че срещу енергийния министър вече се появиха редица публикации, които го уличават във връзки с ДПС.

[caption id="attachment_416169" align="alignright" width="300"]Сергей Станишев е в готовност Сергей Станишев е в готовност[/caption]

Фаворитът на Сергей Станишев среща сериозна съпротива и от страна на по-ляво настроените членове на БСП заради позициите му, подкрепящи плоския данък, проучванията и добива на щистов газ и приватизацията на „Булгартабак”. Ако тези настроения в БСП се засилят до извънредния конгрес, който е планиран за 27 юли, то сегашният апарат ще бъде принуден да извади наяве втория си кандидат – Михаил Миков, доверяват източници от „Позитано” 20. До днес четирима кандидати са заявили официално намерението си да се включат в лютата битка за председателския пост в БСП. Това са Мая Манолова, Корнелия Нинова, Янаки Стоилов и Драгомир Стойнев. Очаква се в някой от следващите дни да бъдат издигнати кандидатурите на Красимир Премянов, Георги Кадиев и Красимир Янков.

Съгласно устава на партията-столетница, всеки един от членовете има право да направи писмено предложение до районната или общинската организация за кандидат за лидер на партията. Този, който спечели доверието на мнозинството на съответната конференция, ще бъде фаворитът. Повечето от тези събрания предстои да се проведат. По стара традиция, местните структури предлагат повече от един претендент по настояване на централното ръководство. Номинации могат да бъдат издигнати и от младежите на БСП и от клубовете по интереси към партията. Запознати посочват, че на самия конгрес също могат да бъдат издигнати кандидати. Това може да се случи с подписите на 50 делегати, но се прави твърде рядко, пише pik.bg.