Сензационни разкрития: Лъснаха тайните за прекрояването на Европа

Сензационни разкрития: Лъснаха тайните за прекрояването на Европа
3.67 (73.33%) 3 votes

Сензационни разкрития около прекрояването на Европа излязоха на бял свят

Сензационни разкрития около прекрояването на Европа излязоха на бял свят. Русия махна грифа „държавна тайна“ от редица документи и излязоха неподозирани тайни за политиката на Европа, през миналия век.

Оказа се, че още през 50-те години на 20 век са се правели договорки за създаването на най-голямата държава в Европа и за създаването на балканска федерация. Висшите ръководители на Съветския съюз и Югославия са планирали обединение, което коренно е щяло да промени събитията в Европа и да прекрои картата на стария континент, както никога досега.

Сензационни разкрития за бъдещето на Европа, изплуваха от руските архиви

Сензационни разкрития за бъдещето на Европа, изплуваха от руските архиви

Според ръководителя на федералната архивна агенция на Руската федерация Андрей Артизов, точно в тези документи ще откриете една различна истина от тази, която познаваме и ще бъдат основа за нова история, предаде „Новости“.

Аризов миналата седмица посети Белград, за да оповести за публикуването на разсекретени документи за срещите на ръководителите на Югославия и Съветския съюз след Втората световна война. Става дума за съвместен проект пазен строго и в югославските архиви, според които се е планирал съюз между Русия и Югославия, който качествено да промени ситуацията в Европа.

„Това са неизвестни досега документи за югославски – съветското помирение след смъртта на Сталин.“, разказва Артизов.

Той добави, че не е случайност, че документите излизат в момент, когато сръбските и руските ръководители подписват важни икономически споразумения.

„Битката е за бившите страни от Югославия.“ В един от томовете се споменава, че Хрушчов е предупредил лидерите на Югославия, да внимават с Америка и подкрепата, която отвъдокеанската държава обещава да им окаже.

„Не е случайност, че американците са решили да продължат да предоставят помощ на Югославия, независимо от стъпките, които направи за сближаване със Съветския съюз. Американците се надяват, че Югославия отново ще ни се противопостави, с което би се създала добра атмосфера за привличане на държавата, в общност срещу Съветския съюз“, казва той.

Русия е ключова за развитието на голяма част от страните на Балканите. И изграждането на един силен съюз, ориентиран към нея самата е доста добра възможност за противопоставяне срещу американското влияние в Европа. Именно затова се е целяло създаването на балканска федерация, обединяваща не само страните от бивша Югославия, но и България, Румъния, Гърция и дори Турция. С подобно балканско обединение нито една страна в западна Европа не би могла да се справи, а Русия би имала изключително силен съюзник в борбата за влияние срещу Америка. Положение, което не е било изгодно за мнозина.

Първият том на синагогите, озаглавени „Срещи и разговори на най-високите ръководители на Югославия и СССР, 1946-1964“, разкрива, че е имало срещи на съветския президент с колегите му от Югославия за помирение. До този момент архивите не са били достъпни, тъй като преди 1991 година е имало СССР, а не Русия. Отношението на властта към документите е съвсем различно.

През последните двадесет години, другата власт прави сензационни разкрития, като маха гриф „Строго секретно“ от близо 98 процента от документите в обществените архиви. Артизов прави паралел между Тито и бившият шеф на КГБ Юрий Андропов и добавя, че според общественото мнение, хората трябва да се гордеят с тях. На репортерски въпрос дали руските архиви могат да дадат отговор, който всъщност е бил председател на СФРЮ и защо суперсилите били толерантни за поведението на лидера на малката държава, Артизов казва, че Тито е бил забележителна личност и голям индивидуалист.

„Отговорът е прост, по това време не е имало еднополюсен свят, а биполярен с две системи една срещу друга, в чиито рамки е съществувало пространство, в което може да се маневрира. Тито е използвал възможността за развитие на своята държава и получил е получавал помощ и от Изток, и от Запад. Това било неговата политика. Икономическата ситуация в тогавашна Югославия е показателна“, казва той.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар