Към сметката ни за ток ще добавят и такса „небаланс”

Още с първата си фактура за ток, битовите и бизнес клиентите на Енерго-разпределителните предприятия могат да бъдат изненадани с нова такса.

Очевидно ЕРП-та кроят ново утежняване на сметките за ток след поскъпването, което ДКЕВР определи от 1 юли. По този начин в сметките ни за ток ще се появи нов ред, който ще надуе още цените, а джобовете ни ще изтънеят допълнително, посочва на страниците си вестник „Стандарт”.

[caption id="attachment_416133" align="alignright" width="300"]Към сметката ни за ток ще добавят и такса „небаланс” Към сметката ни за ток ще добавят и такса „небаланс”[/caption]

Този път битовите и бизнес абонати ще бъдат натоварени с разходи, които са причинени от небалансите по мрежата. Те биват образувани от разликата между потребеното и заявеното количество енергия от клиентите на Енергото. До този момент битовите абонати и марките фирми, които останаха на регулирания пазар на тока след началото на либерализацията не заплащаха нищо за тези разходи. Считано от днешна дата обаче, нещата се променят. Специалисти посочват, че ако за даден квартал е планирано, че ще изразходи 100 единици ток за този месец, а той е изразходил 70 единици, тъй като 30% от обитателите му са в отпуск и са напуснали домовете си, то небалансът от 30% ще трябва да се заплати.

В същото това време пък жителите, които отсъстват от квартала ще предизвикат по-голямо потребление например в морския курорт, който са избрали да изкарат отпуска си. Това пък от своя страна ще предизвика повишено потребление на ток предвид предварително плануваното и отново ще трябва да се плати. Иначе казано, абонатите на ЕРП-тата отново ще бъдат подложени на пладнешки обир, а един и същ „небаланс” ще трябва да бъде плащан два пъти. Новото поскъпване в сметките ни за ток се потвърждава и от точка 13 от решението на ДКЕВР от 30 юни т.г. за новите цени в сектор "Електроенергетика".

В тази точка е посочено, че комисията определя максимално допустимия размер на отклонението на дневните почасови прогнозни графици, което може да бъде включено в крайната цена на тока за клиентите на крайния снабдител и електроразпределителните дружества, пише pik.bg.