Георги Кадиев е категоричен, че Иван Искров трябва да си тръгне от БНБ

Доскорошният червен депутат Георги Кадиев накара мнозина да се замислят дали дните на Иван Искров на шефския пост в БНБ не са преброени.

Повече от очевидно е, че големият губещ от скандала с КТБ са вложителите в банката. Те останаха в продължение на един месец без достъп до финансовите си средства, а за капак на всичко лихвите бяха намалени служебно, без никаква яснота каква част от депозитите ще се гарантират. Това написа на страницата си в социалната мрежа Фейсбук Георги Кадиев.

[caption id="attachment_416124" align="alignright" width="300"]Георги Кадиев е категоричен, че Иван Искров трябва да си тръгне от БНБ Георги Кадиев е категоричен, че Иван Искров трябва да си тръгне от БНБ[/caption]

В коментара си по-нататък, той посочва, че другият голям губещ е БНБ, чието ръководство успешно унищожава репутацията на 135-годишната институция. Кадиев е категоричен, че Иван Искров и компания не заслужават и лев, тъй като единствената сериозна функция, която изпълнява БНБ е надзор върху банковите институции. Той изрази надежда, че до края на днешния работен ден Иван Искров и компания ще са напуснали БНБ, тъй като нямат работа там. Дали обаче това ще се случи или ще остане само несбъдната мечта на бившия червен депутат, предстои да разберем.

Според Георги Кадиев, третият голям губещ от заформилия се скандал около КТБ е прокуратурата, тъй като действията й бяха напълно неадекватни. Вместо да спрат паниката, те направиха точно обратното, всявайки допълнително такава. Ексдепутатът от БСП посочва, че в ситуацията около КТБ има и четвърти губещ и това е нормалният бизнес, чиито сметки и кредити са в КТБ. Той посочва, че повече от 30% от големите данъкоплатци на страната са там. Въпреки това никой не се интересува как тези бизнесмени плащат заплати, осигуровки и ДДС, докато финансовите им средства са замразени.

Листата на губещите според Георги Кадиев не спира до тук. Според него в петия и най-голям губещ може да се превърне цялото българско общество, ако позволи КТБ от изолиран случай да се превърне в системна грешка. В заключение Кадиев посочва, че не са необходимо нови закони или специално отношение към депозитите в КТБ, пише pik.bg.