ГЕРБ и ДПС са се обединили около идеята за "банкова ваканция" - еквивалент на банковата криза в Кипър

ГЕРБ и ДПС са поискали в България да бъде обявена "банкова ваканция". Това се е случило по време на консултациите при президента Росен Плевнелиев, когато лидерите на водещите политически партии обсъждаха случващото се с банките в страната и породилата се криза с тегленето на пари от Първа инвестиционна банка.

ГЕРБ и ДПСТогава ГЕРБ и ДПС са се подписали под искането на "банковата ваканция", което обяснено по най-прост начин означава, че лидерите на двете партии са се съгласили всички банки да затворят за неопределен период от време, а на вложителите да е позволено да теглят само ограничени суми от депозитите си. Освен това при "банкова ваканция" могат да се орежат сметките и депозитите, които са в размер над 200 000 лева. Това всъщност е еквивалент на банковата криза в Кипър и със сигурност би се отразила пагубно на страната ни.

Това разкри в студиото на Нова ТВ Румен Гечев. Той сподели още, че единствената причина това да не случи и да се овладее положението, е реакцията на БСП и категоричният им отказ това предложение, дадено от Иван Костов, да бъде внесено за обсъждане в Народното събрание. Позицията на червените е била подкрепена и от големите търговски банки, а също и от Светослав Гаврийски, предават от БЛИЦ.