Петър Дънов бил необикновено дете

Веднъж по време на жътва майката на Петър Дънов го люляла на люлка на нивата. И докато люлката се носела напред назад под дървото, се случило чудо. Малкото дете казало: „Мамо, иде буря”. Майката почти не обърнала внимание на предупреждението, но много скоро се струпали облаци, небето почерняло и сякаш слязло на земята.

Започнала страшна буря, от която дори някои снопи пламнали. Било страшно. Хората се страхували за живота си, но никой не пострадал – само класовете изгорели с изключение на тези на нивата на Дънови. Така Петър Дънов направил първото си предсказание.

Petar-Danov-13Във всичко това бащата Константин видял Божие знамение. Сигурен бил свещеникът, че момчето му не е обикновено, щом на имения си ден проговорило след 6 години мълчание. И щом тяхната нива единствена останала непокътната от страшната стихия. Бащата на Петър Дънов казал: „Нашето дете е свято, белязано от Бога, и трябва да го пазим” – споделил на жена си отец Константин, който освен поп бил и местният учител.

Малкият Петър Дънов постоянно изненадвал близките и съседите си с мъдрите думи, които изричал, без никой да очаква от него. Често давал съвет на някой съселянин как да постъпи, без онзи да му е казвал какво го боли или какъв проблем го мъчи. Така хората започнали да шушукат, че момчето можело да чете мисли. Едва ли някой тогава е предполагал, че мъдрецът Петър Дънов ще основе свое учение, а последователите му ще го наричат Учителя.