Цветан Василев е сред основните претенденти за национализираната Хипо Алпе Адриа

Цветан Василев, скандалният бивш шеф на КТБ, се кани да купи австрийска банка. Новината не е поредния слух около личността на банкера, а самата истина, кълнат се осведомени източници. Цветан Василев е начело на група български инвеститори, които, подкрепяни от руската банка ВТБ, са сред кандидатите за национализираната австрийска институция Хипо Алпе Адриа.

[caption id="attachment_415683" align="alignright" width="300"]Цветан Василев Цветан Василев[/caption]

Има още двама кандидати, желаещи да се сдобият с мрежата на Балканите на банката. Единият е Игор Ким - руски бизнесмен от Експобанк, а другият е Адвент Интернешънъл. Източници, запознати с преговорите, издават, че има сериозен шанс сделката да бъде подписана до края на този месец. Към момента Цветан Василев отказва да коментира информацията на "24 часа", но и не отрича евентуалното си участие в сделката за австрийската банка.

Бившата му говорителка заяви, че отдавна няма контакти с него. От ВТБ също отказват коментар. Самата австрийска банка беше национализирана през 2009 година, за да се спаси от фалит. Бизнесът им в цяла югоизточна Европа, в това число и в България, се смята за неин основен актив.