Апокалиптичната градушка е била довяна от Сърбия

Експерти разкриха откъде ни е дошла апокалиптичната градушка с големина на орех, която помля София и Монтана вчера.

Както вече стана ясно, страшната градушка се е образувала само в рамките на 7-8 минути, преди да навлезе в най-силните си параметри над София. Облакът, донесъл зловещата градушка, която отне един човешки живот и рани десетки, е дошъл от Сърбия. Зараждането му е започнало на 15-20 километра от столицата и бързо е достигнал територията й, обясни в ефира на Българското национално радио инж. Николай Николов, който е директор на Изпълнителна агенция „Борба с градушките”. Той твърди, че времето, за което се е образувала градоносната клетка е било твърде кратко за предприемането на каквито и да било превантивни мерки.

[caption id="attachment_415660" align="alignright" width="300"]Апокалиптичната градушка е била довяна от Сърбия Апокалиптичната градушка е била довяна от Сърбия[/caption]

Около София няма изградена система за борба с градушките, подчерта Николов. Такива площадки има около Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Сливен, Видин, Враца, Монтана и Плевен. Инж. Николов заяви, че Агенцията за борба с градушките обработва само градоопасните облаци, надвиснали над земеделски площи, а не тези над градовете, какъвто е случаят със София. Той обаче подчерта, че са били обработени облаците, които са се движили към Монтана и поради тази причина там силата на градушката не е била толкоз силна.

Няколко държавни институции са получили своевременна информация за приближаващата буря. Директорът на Изпълнителна агенция „Борба с градушките” твърди, че разполагат с модерна радарна система, която следи в реално време опасните природни явления. За щастие вече са осигурени необходимите средства за закупуването на още противогравни ракети от агенцията. Министерски съвет обаче е отхвърлил проекта за разширяване на защитената територия с още шест милиона декара, пише pik.bg.

По-рано днес бившият регионален министър Лиляна Павлова изрази възмущението си от бездействието на властите. На страницата си във Фейсбук т написа: „Проспа ли държавата градушката в София? Определено!”. Според нея снимките и щетите, които са нанесени от няколкоминутната стихия са достатъчно показателни.