Бившата герберка Искра Фидосова жъне жито и отглежда прасета

Искра Фидосова започва мащабен земеделски бизнес – пише „България днес”. Това разкриват арендатори от Монтана, запознати с делата на бившата председателка на парламентарната група на ГЕРБ. Сред основните й дейности били отглеждането на жито и създаването на огромен свинекомплекс. Според нейни конкуренти, за да реализира плановете си, бившата депутатка трябва да вложи поне няколко милиона лева. За да не бие на очи, Искра Фидосова залагала на доверени хора, които щели да въртят земеделския бизнес. Тя вече е задействала проекта си и от няколко месеца изкупувала земеделски земи в Монтанско. В стремежа си да се сдобие с максимален брой парцели, бившата герберка влязла в остра конкуренция с арендатори от района.

[caption id="attachment_415649" align="alignleft" width="300"]Искра Фидосова Искра Фидосова действа с подставени лица[/caption]

Борбата за всеки квадратен метър ниви съответно вдигнала цената им, оплакват се земеделци от този регион. „Освен нивите Фидосова изкупува и гори в района” – коментира пред изданието крупният арендатор Светослав Илчовски. По думите му Искра Фидосова правела сделките с подставени лица. Изкупуването на земите ставала чрез фирми на сестрата на ексдепутатката – Цветелина Недкова. Тя и съпругът й Николай са сред най-известните брокери в Монтанско. Основната култура, която бившата герберка щяла да отглежда, била жито, което е много печеливш заради високите цени и сериозните субсидии от ЕС. На част от терените Искра Фидосова щяла да засява и фуражни култури, които впоследствие да се използват за храна на прасетата в замислената огромна свинеферма.