Всичко за градушката, която помля София и взе жертва

Всичко за градушката, която помля София и взе жертва
5 (100%) 1 vote

Суперклетката на градушката се е образувала за 7-8 минути

Шефът на Изпълнителната агенция „Борба с градушките” Николай Николов проговори за градушката, която снощи помля София и взе една жертва.

От думите му става ясно, че компетентните институции са били предупредени за градушката, която приближава и допълни, че подобен вид природни стихии се образуват много бързо.
Пред Информационна агенция „Фокус”, Николов твърди, че на градушката се е образувала в порядъка на 7-8 минути.
За същото това време градушката се изсипа над София с невиждана сила, взимайки една жертва и причинявайки множество материални щети.

gradushkataНиколов подчерта, че агенцията предава информацията в реално време към ръководство „Въздушно движение“, Военновъздушните сили на армията, НИМХ и Гражданска защита.
Екипите на ИА „Борба с градушките” в цялата са работили до 3.37 ч. през нощта заради падналите градушки.
Радарната информация, която бива получена в агенцията се предава онлайн на останалите институции.
Николов заяви, че агенцията обработва само градушката, която застрашава земеделски площи, а не над градовете, какъвто беше вчерашният случай със столицата.

За щастие проблемът с липсата на финансови средства за противоградни ракети вече почти е разрешен. Очаква се на днешното заседание на Министерски съвет да бъдат гласувани допълнителни средства в размер на 1.2 милиона лева.

Столична община започва оглед на щетите, нанесени от градушката.
Информацията бе съобщена лично от кмета Йорданка Фандъкова в ефира на БНТ.
Кметовете на райони ще сформират екипи, които ще направят оглед на всички пострадали общински здания и ще получат информация от частните и държавни сгради, които са пострадали от градушката.
Относно реките, които заливат софийските улици при по-обилни валежи, Фандъкова бе категорична, че шахтите се почистват регулярно, но падналите клони и листа за кратко време ги запушват.
Именно затова след дъжд, усилията на Столична община се насочват към максимално бързо отпушване и изпомпване на водата.

Ексминистърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пък написа на страницата си във „Фейсбук”: „Проспа ли държавата градушката в София? Определено!”. Тя е категорична, че снимките и щетите, които са претърпели столичани от 15-минутната градушка, са повече от показателни, пише pik.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар