Специалисти успокояват, че пилетата със салмонела не са толкоз опасни, ако са преминали топлинна обработка

Проверяващи засякоха в търговската мрежа на София и Пловдив пилета, заразени със салмонела.

Опасните пилета със салмонела са били открити по време на извършване на проверка на Регионалната инспекция за безопасност на храните в Пловдив, предава БГНЕС. Иззети са общо 17 кашона с опасната стока. ОТ РЗИ посочват, че всички заразени със салмонела пилета, са били от партида, произведена в Полша.

[caption id="attachment_415533" align="alignright" width="300"]Специалисти успокояват, че пилетата със салмонела не са толкоз опасни, ако са преминали топлинна обработка Специалисти успокояват, че пилетата със салмонела не са толкоз опасни, ако са преминали топлинна обработка[/caption]

Властите припомнят, че за пилешкото месо, пристигащо от Полша бе получена нотификация от Европейската система за оповестяване на безопасността на храните. В нея се посочва, че на територията на държавите от Европейския съюз се разпространяват заразени със салмонела пилета, както ви информирахме по-рано днес. Преобладаваща част от опасните пилета е била продадена на територията на Франция. От Здравната инспекция посочват, че освен в Пловдив, пилета заразени със салмонела са били открити и на територията на София. Информацията бе потвърдена и от д-р Николай Петков, който е началник отдел „Контрол на храните” към Регионалната агенция за безопасност на храните.

Д-р Николай Петков призова да не се всява паника сред населението, тъй като консумацията на пилешко месо, заразено със салмонела не е толкоз опасна, ако продуктът е преминал термична обработка. В Града под тепетата пилетата, заразени със салмонела са били пласирани в малки квартални магазинчета, а не в големите вериги хранителни магазини.

Още през миналия месец здравните инспектори погнаха търговските обекти по родното Черноморие, които предлагат дюнери и пици. Тогава бе установено, че търговците извършват масови нарушения. Акцията срещу временните търговски обекти по морето бе по сигнал на Съюза на собствениците в Слънчев бряг. В един от обектите персоналът не е разполагал с основни документи, показващи произхода на месото, не са разполагали и със здравни книжки. Именно поради тази причина инспекторите са забранили употребата на пилешко месо за дюнери във въпросния обект и са разпоредили то да бъде унищожено.