Инспектори следят дали бензинаджиите мамят с горивото, глобата е до 50 бона

Инспектори вече дебнат по бензиностанциите. Служители от Агенцията по технически надзор обикалят от няколко дена бензиностанциите в цялата страна, представяйки се за обикновени клиенти. Целта е да се установят нарушения и да се види на кои бензиностанции собствениците мамят клиентите си с количеството налято в резервоара им гориво.

[caption id="attachment_415536" align="alignright" width="300"]Инспектори ще обикалят бензиностанциите Инспектори ще обикалят бензиностанциите[/caption]

Над 25 инспектори от цяла България са били командировани именно с цел да се установи къде се лъже с количеството и качеството на налетия бензин. За да бъде всичко справедливо, екипите, представящи се за клиенти, са били разпределени с жребий. Схемата им на проверка е проста - всички инспектори купуват 20 литра бензин в специална контролна туба, след което се обаждат на екип, който трябва да изследва истински налятото количество.

На една от проверените бензиностанции е било установено огромно различие между заплатеното и де факто налятото. Естествено, разкриването на измамата довело до сериозна разправия между упълномощените лица и управителя на бензиностанцията, който дори станал агресивен, научиха от ПИК. Глобата за измама с бензина може да стигне до 50 хиляди лева, а при повторно нарушение - обектът ще бъде затворен.

Проверките ще продължат през цялото лято.