405 домакинства от Аспарухово ще получат 300 лева

Започна изплащането на помощите за пострадалите от апокалиптичното наводнение в квартал Аспарухово във Варна.

Финансова помощ в размер на 300 лева ще получат 405 домакинства от Аспарухово. Сумите бяха гласувани на извънредна сесия на Общинския съвет. Според последната информация от домовете си в Аспарухово са били евакуирани около хиляда човека. И към момента продължава оформянето на конструктивни експертизи за пострадалите сгради. Около 70 домове и 30 търговски обекта вече са съборени. Преобладаващата част от тях (90%), са незаконни. Областният управител на Варна – Иван Великов заяви, че се окачва до края на тази седмица да бъде отменено и бедственото положение в квартал Аспарухово.

[caption id="attachment_415507" align="alignright" width="300"]405 домакинства от Аспарухово ще получат 300 лева 405 домакинства от Аспарухово ще получат 300 лева[/caption]

Междувременно стана ясно, че жилищата, които бяха предоставени на пострадалите от наводнението в Добрич се дават за срок от една година. Това заяви Илия Михайлов, който е управител на общинското търговско дружество „Жилфонд инвест”. Сформирана е и специална комисия, която е била назначена със заповед на градоначалника на Добрич. Комисията е натоварена със задачата да изготви критериите, по които ще бъдат определени семействата, имащи нужда от жилище. В комисията има и представител на общинското търговско дружество „Жилфонд инвест”.

От думите на Михайлов стана ясно, че вече са определени 42 семейства, които имат право да се възползват от общинско жилище. Той обаче се затрудни да посочи точните критерии, по които биват определени крайно нуждаещите се, но пък за сметка на това подчерта, че общината работи прозрачно и поради тази причина се движат в малко по-удължени срокове. Михайлов е категоричен, че е по-добре жилищата да бъдат предоставени с малко забавяне, отколкото някой от нуждаещите се да бъде ощетен. От подопечната му институция вече са потвърдили готовността си пред общината да настанят определените семейства, както и бройката жилища, с които разполагат. Все още се изчаква обаче от Общината да изготвят заповедите за настаняване, на базата на които хората ще бъдат допуснати в тези жилища, пише pik.bg.