Пламен Орешарски разговаря с министър Сергей Лавров

На състоялата се днес среща между Пламен Орешарски и руския министър Сергей Лавров, премиерът заяви, че проектът "Южен поток" е от изключително важен за България. Освен въпроса за българо-руските отношения и проекта "Южен поток" двамата политици коментираха и кризата в Украйна.

Пламен Орешарски заяви, че от деня, в който правителството му дойде на власт работи в насока за наваксване на пропуските по проекта "Южен поток" и ще продължи да го прави. Според него страната ни е постигнала значителен напредък и ще продължи да се бори за реализирането на проекта.

[caption id="attachment_415399" align="alignright" width="300"]Пламен Орешарски Пламен Орешарски се срещна със Сергей Лавров[/caption]

Пламен Орешарски коментира, че "Южен поток" е бил спрян заради препоръките на ЕК, но въпреки това България ще направи всичко възможно за реализирането на проекта, съгласно европейското законодателство.

Премиерът приветства и увеличаващия се руски интерес към България, в т.ч. увеличаващите се инвестиции, туристи и граждани от Русия, които живеят в родината ни. Пламен Орешарски заяви, че единствената отрицателна тенденция се наблюдава в енергоносителите. Сергей Лавров заяви, че се ангажира с преодоляването на отрицателните тенденции в българо-руските отношения.

Пламен Орешарски изрази надежда за провеждането на заседание на междуправителствените комисии на двете страни с цел по-бързо преодоляване на отрицателните тенденции в икономическо-политическите отношения между България и Русия, пише БЛИЦ.