Петър Чобанов назначил за свой съветник скандално уволнения Николай Попов

Нов грандиозен скандал се завихри около финансовото министерство и в частност около министър Петър Чобанов.

Оказва се, че зам.-шефа на Агенция „Митници” Николай Попов, който бе уволнен скандално в края на 2013 година, е станал съветник на финансовия министър Петър Чобанов. Информацията бе изнесена на страниците на вестник „Сега” като медията посочва, че се позовава на два независими източника. Запознати припомня, че Николай Попов пое заместническия пост в Агенция „Митници” през август миналата година. Съвсем скоро след това обаче стана ясно, че е отнет достъпът му до класифицирана информация, а като причина за това бе посочено „ненадежност”.

[caption id="attachment_415334" align="alignright" width="300"]Петър Чобанов назначил за свой съветник скандално уволнения Николай Попов Петър Чобанов назначил за свой съветник скандално уволнения Николай Попов[/caption]

Като заместник в Агенция„ Митници” ресор на Попов бяха разследванията на данъчни престъпления като ДДС при внос на страни извън Евросъюза, укриване на акцизни задължения и мита. Още през 2009 година е бил отнет допускът на Николай Попов до класифицирана информация с най-високото ниво "Строго секретно" (отново заради ненадеждност). Макар Попов да е обжалвал решението на комисията, тя е потвърдила отнемането на допуска му и през януари 2010 година. Резултатите от извършената тогава проверка от ДАНС сочели, че са налице данни, че Попов е давал невярна информация, както и че е укривал такава. Освен това при проверката били открити факти и обстоятелства, даващи възможност да бъде изнудван.

Още след като Николай Попов бе освободен от зам.-шефския пост в Агенция „Митници”, излезе информацията, че е бил назначен за съветник на министъра на финансите Петър Чобанов. Тогава обаче тази информация бе отречена категорично от оглавяваното от Петър Чобанов министерство, пише pik.bg. Към днешна дата тази тема отново е поставена на дневен ред и според запознати източници, макар и от финансовото министерство да отричат, че Попов е финансов съветник на Петър Чобанов, това е така. Това е поредният грандиозен скандал, който се завихря около министерството, оглавявано от Петър Чобанов. Как ли ще приключи той при положение, че на това правителство не му остава много време до края на политическия му живот?