Сергей Станишев се оттегля от лидерския си пост в БСП

Червеният водач Сергей Станишев подаде оставка като лидер на БСП. Той предложи предложи конгресът на столетницата да избере нов председател на партията. Сергей Станишев е предложил заседанието на най-висшия ръководен партиен орган на БСП да се проведе на 27 юли. Освен това той предлага сегашния енергиен министър Драгомир Стойнев да стане заместник-председател на БСП. Припомняме, името на Драгомир Стойнев се завъртя в публичното пространство като евентуален наследник на соцлидера. В речта си Сергей Станишев заяви, че партията има нужда от промяна и България е обезверена. "Казах преди десетина дни, че политическата система в страната се нуждае от рестарт, от сериозно обновяване. Заявих, че това обновление трябва да дойде от БСП. Партията има нужда от промяна, от различни хоризонти. Има нужда от нова енергия, за да може да промени България. Има нужда от способностите, волята и куража на всеки един от нас", каза още в словото си Сергей Станишев.

[caption id="attachment_415189" align="alignleft" width="300"]Сергей Станишев Сергей Станишев оглавяваше БСП цели 13 години[/caption]

Досегашният лидер заяви, че остава в първите редици на битката и ще стои плътно до новия председател на БСП. „С всичката сила на авторитета и опита, който съм натрупал във времето. С европейското си влияние и позиции. С ясната убеденост, че днес и сега ни е нужна промяна, но и единство, и приемственост. Защото това са измеренията на една нова сила, която ще даде на БСП шанса и волята да се превърнем в партията на общественото доверие” – заяви още Сергей Станишев. На поста си 48-годишният Сергей Станишев беше 13 години, след като през 2001 г. бе избран за председател на БСП и оглави парламентарната група на социалистите.