Георги Стефанов вещае нови екстремни промени

Георги Стефанов алармира, че природните стихии няма да свършат с наводнението, което застигна североизточната част на България.

Климатологът прогнозира, че през следващите няколко години, страната ни ще бъде застигната от поредица екстремални климатични явления. Георги Стефанов обаче е категоричен, че промените в климата са нещо напълно нормално, макар и за немалка част от обществото те да са катастрофални. Той припомни за сушавите периоди, в които бушуваха стотици пожари, но днес вече никой не си спомня за тях и вместо това на дневен ред са поройните валежи и наводненията.

[caption id="attachment_414943" align="alignright" width="300"]Георги Стефанов вещае нови екстремни промени Георги Стефанов вещае нови екстремни промени[/caption]

Георги Стефанов призна, че валежите от дъжд, които се изсипаха през месец юни не са необичайни за това време на годината, тъй като този месец е най-валежен за страната ни. Климатологът подчерта дебело, че промените, които настъпват в климата са необратими. Те по принцип са най-осезаеми за хората, които имат хронични заболявания. Георги Стефанов алармира, че в България вече са нахлули средиземноморски риби и комари от Северна Африка и допълни, че страната ни е застрашена от нахлуването на други видове фауна и флора, които не са характерни за региона.

Експертът посочи, че средиземноморските риби са на път да завземат Черно море, а нападението на комарите от Северна Африка става все по-осезаемо. Георги Стефанов даде ценен съвет за онази част от бизнесмените, които инвестират сериозни финансови средства в зимните курорти в страната. Той е категоричен, че в близко бъдеще тези инвестиции ще отидат на вятъра, тъй като условията в зимните курорти занапред ще са все повече против зимните спортове. Макар и бизнесмените да се уповават на изкуствения сняг, той няма да е достатъчен за пълноценен зимен сезон.

В заключение Георги Стефанов разкри, че през последните няколко години, средната температура в България се е покачила с 0.6-0.7 градуса и заостри вниманието, че до края на това десетилетие, градусите могат да станат 3-4, пише Блиц. На практика това означава, че климатът у нас ще заприлича на този в Северна Гърция.