Правителството на Орешарски не спира да прави скандални изцепки

Отиващото си провалено правителство на Орешарски не спира да върти скандални далавери дори и в последните дни от управлението си.

Оказва се, че представителите на кабинета „Орешарски” сключват ударно рискови сделки и назначават масово червени калинки на възлови постове в държавната администрация. Един от рекордьорите в скандалните назначения е Министерството на външните работи, оглавявано от Кристиан Вигенин, пише faktor.bg. Медията се позовава на информация от собствени източници от дипломатическите среди.

[caption id="attachment_414891" align="alignright" width="300"]Правителството на Орешарски не спира да прави скандални изцепки Правителството на Орешарски не спира да прави скандални изцепки[/caption]

Оказва се, че само един ден, след като Местан и Станишев потвърдиха, че кабинетът „Орешарски” няма бъдеще и се влиза в цикъл на предсрочни избори, министър Кристиан Вигенин е утвърдил скандална заповед № ЧР-95-00-153 в средата на юни съгласно, която 105 служители на външното министерство получават задгранични назначения и кариерно израстване. Най-големия джакпот с преназначенията на топли и сигурни местенца на длъжност началник отдел в Централното управление на Министерство на външните работи са ударили 12 души. Преобладаваща част от тях заемат дипломатически постове в наши представителства зад граница.

Други 90 „отличници” пък са получили заповеди и министерски гаранции, че след като приключат дипломатическите им мандати по света ще бъдат преназначени и няма да се редят по трудовите борси като простосмъртните българи. Други трима служители са получили задгранични командировки в съседни страни и временен дипломатически ранг, съгласно Закона за дипломатическата служба. Всички тези факти сочат, че отиващото си правителство на Орешарски урежда като на пожар свои доверени лица на възлови позиции. Всички облагодетелствали се от тези назначения са проверени и верни лица на БСП и кръга на Станишев.

При все, че правителството на Орешарски си отива след тотален провал дори и в морален план, не спира да прави скандални изцепки (като за последно). Ако бяха изчакали да мине процедурата или при служебния или при следващия редовен кабинет, нямаше да могат да си гарантират сигурността на доверените на властта. Дипломат, пожелал анонимност коментира, че по този начин освен, че ще се гарантира сигурността на доверените във властта, ще бъде бойкотирана работата на дипломатическата администрация при следващото управление, пише pik.bg.