Стефан Данаилов е консенсусната фигура, около която се обединяват членовете на червените редици

Единствената консенсусна фигура, около която са се обединили членовете на БСП е Стефан Данаилов.

От червените редици са категорични, че Стефан Данаилов може да оглави левицата, спасявайки я от разпада и да я консолидира преди предсрочните избори на 5 октомври. Вестник „Преса” отбелязва на страниците си, че идеята на членовете на дискусионния клуб „Георги Кирков” била да предложат Стефан Данаилов да застане начело на БСП поне за половин година. През това време спокойно щели да номинират претенденти за лидерския пост на партията-столетница, които да минат през гласуване на местните структури.

[caption id="attachment_414881" align="alignright" width="300"]Стефан Данаилов е консенсусната фигура, около която се обединяват членовете на червените редици Стефан Данаилов е консенсусната фигура, около която се обединяват членовете на червените редици[/caption]

На този етап Стефан Данаилов категорично отхвърлил предложението да оглави БСП, тъй като в личен план моментът е изключително труден за него. Съгласно другата идея на т.нар. вътрешна опозиция е да предложат временно ръководство от няколко активисти (трима или петима), които да покажат на електората, че нещо в червените редици се променя. В сутрешния блок на TV7 депутатът от БСП Георги Кадиев бе категоричен, че единственият правилен ход е категоричната оставка на Изпълнителното бюро на червените редици, заедно с председателя Сергей Станишев. Той посочи, че оставката спокойно може да бъде подадена на предстоящия Национален съвет, който е насрочен за събота.

Георги Кадиев е категоричен, че е самоубийствено за партията да не се прави нищо и допълни, че не е нормално след като са те били 10-11 пъти, ти отново да се изправиш и да предлагаш едни и същи мерки като „дайте да се сплотяваме, дайте да затягаме дисциплината, дайте…”. В крайна сметка обаче всеки път резултатът е един и същ и няма никаква промяна. Депутатът подчерта, че изявлението на Сергей Станишев по повод отсъствието му от първото официално учредително събрание на новия Европарламент, че сега е решителният момент и не може да замине за Брюксел, оставяйки България, са твърде пресилени. В заключение червеният депутат посочи, че са пресилени и твърденията, че държавата се срива, пише pik.bg.