Емил Хърсев смята, че няма място за безпокойство

Финансистът Емил Хърсев заяви, че България не е единствената страна в Европейския съюз, която използва механизма за подкрепа на банковата система.

Европейският комисар, който отговаря за конкуренцията Хоакин Алмуния подчертава, че помощта в размер на 3.3 млрд. лева, която бе разрешена от Европейската комисия за българските банки, ще бъде насочена за затвърждаването на стабилността на банковата система. Емил Хърсев посочва, че този механизъм е отработен в Евросъюза и от него преди време се е възползвала дори и Германия, така че няма нищо стряскащо в създалата се ситуация около финансовите институции в страната.

[caption id="attachment_414840" align="alignright" width="300"]Емил Хърсев смята, че няма място за безпокойство Емил Хърсев смята, че няма място за безпокойство[/caption]

От Европейската комисия подчертават, че продължават да държат връзка с българските власти и следят изкъсо случващото се по линия на одобрената схема за осигуряване на ликвидност. От своя страна финансистът Емил Хърсев посочва, че правителството на Република България разполага със солиден резерв към момента и няма никакво място за паника сред обществото, тъй като не е необходимо да се пипат сметките на борда. Емил Хърсев е на мнение, че одобрението от страна на Европейската комисия за предоставяне на държавна помощ сочи, че системата е стабилна и хората не трябва да се притесняват за средствата си в банките.

Според финансиста тази мярка позволява на държавата ни при необходимост да ползва автоматично европейските механизми за стабилизиране на финансовата система. На практика страната ни няма нужда от подобна финансова подкрепа смята друг финансист – Бисер Манолов, тъй като държавата има достатъчно средства с помощта, на които да се справи със ситуацията. Той е категоричен, че ходът се прави с единствената цел да се успокоят вложителите в българските трезори, пише pik.bg.

По-рано днес съпредседателят на НХСБ Валери Симеонов посочи няколко лица, на които трябва да бъде потърсена персонална отговорност за банковата криза у нас. Според него на първо място това са Сотир Цацаров и Цветлин Йовчев, следвани от Пламен Орешарски и шефа на БНБ Иван Искров.