Валери Симеонов посочи главните виновници за банковата криза

Съпредседателят на НФСБ Валери Симеонов е категоричен, че шефът на БНБ Иван Искров е направо за затвора.

В интервю за Информационна агенция „ПИК”, Валери Симеонов посочва, че няма пари в банките и поради тази причина не му се е налагало да тегли авоарите си покрай създалата се криза във финансовите институции. Той уточнява, че има само ограничени оборотни средства и всичките му капитали са в движение, както във всяка една успяваща фирма.

Валери Симеонов съветва хората да не се връзват на поредната уловка, поставена от управляващите. Според него в основата на слуховете, които подриват банковата система в страната стоят БСП, ДПС и ГЕРБ.

[caption id="attachment_414834" align="alignright" width="300"]Валери Симеонов посочи главните виновници за банковата криза Валери Симеонов посочи главните виновници за банковата криза[/caption]

Валери Симеонов подчертава, че всички те вкупом са тръгнали да разчистват сметките си с мажоритарния собственик на КТБ – Цветан Василев по възможно най-дебелашкия и необмислен начин. Предвид, че атаката продължи към Първа инвестиционна банка, това означава, че кризата е доста по-голяма. Съпредседателят на НФСБ посочва, че кризата в ПИБ е вследствие от предизвиканата от управляващите криза и за нея има персонално отговорни лица.

На първо място Валери Симеонов посочи главния прокурор на Република България Сотир Цацаров заради „тъпанарския ход с банката”. Той определя Сотир Цацаров и Цветлин Йовчев като „най-големите малоумници в държавата” предвид, че стартираха публично влизане с въоръжени барети в банка, а след това се чудеха какво става с банковата система и сега се опитват да прехвърлят топката с някакви „измислени виновни”. Валери Симеонов е убеден, че набедените за виновни ще бъдат освободени както се случи и с първия задържан от Русе по случая – Венци Чикагото. На въпрос дали и други имат вина за ситуацията във финансовите институции, съпредседателят на НФСБ посочва и министър-председателя Пламен Орешарски, тъй като според него не упражнява никакъв контрол.

Сред главните виновни според Валери Симеонов е и шефът на БНБ Иван Искров, който е направо за затвора заради неупражнявания контрол в продължение на години, пише pik.bg.