Светлана Шаренкова посочи, че БСП иска незабавно оставката на Станишев

Политикът и председател на форум „България-Русия” – Светлана Шаренкова разкри истината за случващото се в редиците на БСП.

Светлана Шаренкова е на мнение, че би било чудесно, ако председателят на БСП Сергей Станишев подаде оставката си преди конгреса. Тя посочи, че вчерашната сбирка в къщата-музей на Димитър Благоев-Бащата е било с основната организационна идея – свикването на заседанието на 48-я конгрес на БСП. Тя уточни, че основното искане на БСП е този конгрес да бъде свикан преди 26 юли с идеята Сергей Станишев да подаде оставката си преди сбирката на Бузлуджа.

[caption id="attachment_414827" align="alignright" width="300"]Светлана Шаренкова посочи, че БСП иска незабавно оставката на Станишев Светлана Шаренкова посочи, че БСП иска незабавно оставката на Станишев[/caption]

Светлана Шаренкова обяви, че ако това не се случи, тогава ще се наложи да се обърнат към членовете на червените редици и с подписка да бъде свикан този конгрес. Шаренкова посочи, че настояват като първа точка от заседанието на конгреса да бъде вписана смяната на председателя на БСП Сергей Станишев и разбира се на най-близкото му обкръжение.

На въпроса какво би се случило, ако Станишев ги изпревари, Светлана Шаренкова отговори, че това ще е повече от чудесно и означава, че мислят в една посока. Тук обаче възниква въпросът пред кого Сергей Станишев ще подаде оставката си. Светлана Шаренкова пояснява, че лидерът на БСП има право да подаде оставката си пред конгреса, но пред Националния съвет на БСП и пред Изпълнителното бюро може само да направи декларация, тъй като е избран от конгреса. По отношение дезертьорството на Станишев в Брюксел, Светлана Шаренкова посочи, че решението му е повече от възмутително и именно поради тази причина искат той да подаде незабавно оставката си като председател на БСП.

Освен това от БСП посочват, че „другарят Станишев” има нови задачи, а и новата му работа в Брюксел е доста отговорна и съвместяването на двата поста ще бъде невъзможно. На критиките, че срещу действията срещу Сергей Станишев разединяват партията, Светлана Шаренкова отговори, че не е необходимо тя да бъде разединявана, пише pik.bg.