Знакови фигури от БСП настояват Станишев да бъде отстранен от председателския пост

Знакови фигури от БСП настояват Сергей Станишев да бъде отстранен от председателския пост в партията.

Те са категорични, че това трябва да се случи не по-късно от 26 юли. Именно това е била темата, която е била подложена на обсъждане на сбирката на БСП, която се проведе в къщата на Димитър Благоев-Дядото. На срещата, известните представители на червените редици начело с Румен Овчаров са настоявали да бъде свикан незабавен конгрес на БСП, на който да бъде свалена главата на Станишев, дори и да отсъства.

[caption id="attachment_414793" align="alignright" width="300"]Знакови фигури от БСП настояват Станишев да бъде отстранен от председателския пост Знакови фигури от БСП настояват Станишев да бъде отстранен от председателския пост[/caption]

Към момента, всички влиятелни фигури в БСП са водени от идеята, че начело на партията трябва да застане нов лидер и това трябва да се случи преди мащабната сбирка на „Бузлуджа”. Само по този начин партията-столетница ще успее да докаже на електората си, че не е подвластна на еднолични решения и не е авторитарна. Участник във вчерашната среща на БСП заявява пред Информационна агенция „ПИК”, че само така ще могат да застанат пречистени пред партийните си другари на 1 август.

Сергей Станишев обаче не е на мнение, че е време да освободи председателското място в БСП и води ожесточена окопна война за оцеляването си. Източници от „Позитано” 20 издават, че все още действащият лидер на партията е подпомаган от Росен Карадимов, който е известен като сивия кардинал. Именно той бе човекът, който го съветваше активно във времето, в което Сергей Станишев бе министър-председател на Република България. По онова време Росен Карадимов разполагаше със собствен кабинет в Министерски съвет и често провеждаше срещи с високопоставените държавни лица.

И към днешна дата Карадимов продължава да оказва приятелска подкрепа на червения лидер, за да може да запази председателския си пост в БСП и занапред, макар това да е малко вероятно. Запознати твърдят, че Карадимов и Моника Станишева са се заели сериозно със задачата да изчистят негативния имидж на Сергей Станишев, пише pik.bg.