Сергей Станишев свиква извънреден конгрес на БСП

Председателят на БСП Сергей Станишев цака Румен Овчаров.

Той събра висшето ръководство на червените редици, с което ще обсъдят Конгреса и изпреварващата му оставка. Заседанието на Изпълнителното бюро на БСП се случва само ден след знаковата сбирка на вътрешните опозиционери, които се съвещаваха вчера в къщата на Димитър Благоев-Дядото.

По всичко личи, че Сергей Станишев търси мнението на близкото си обкръжение какво да прави в така създалата се ситуация. Още повече, че натискът за оставката му, е по-голям от всеки друг път.

[caption id="attachment_414789" align="alignright" width="300"]Сергей Станишев свиква извънреден конгрес на БСП Сергей Станишев свиква извънреден конгрес на БСП[/caption]

Всеизвестен е фактът, че Изпълнителното бюро на червените редици е изцяло съставено от хора, които са близки до Сергей Станишев и именно поради тази причина се предполага, че ще му дадат ценен съвет, насочвайки го какво следва да се случи от това му решение. Не е изключено днес или по-късно през седмицата да бъде свикан и извънреден пленум.

Едва ли обаче Сергей Станишев ще стои в очакване някой друг да реши бъдещето му. Предвид, че той е председател на БСП вече 13 години се предполага, че се е научил перфектно как се действа задкулисно и с кого да обсъди предварително най-важните въпроси. Сред близкото му обкръжение разбира се е почетният лидер на ДПС Ахмед Доган и съпругата му Моника Станишева. Своенравният лидер на БСП напоследък успява да изненада дори и най-приближените до него депутати с доста странни предложения. Такова бе и предложението на Станишев, направено на ключовия пленум, който се проведе преди няколко седмици – премиерът Пламен Орешарски да подаде незабавно оставка, а предсрочните избори да бъдат насрочени за края на юли.

Разбира се предложението на Сергей Станишев бе определено от съпартийците му като безумно и бе погребано още в зародиш. На „Позитано” 20 се носи мълвата, че червеният лидер е подготвил поредния си стратегически ход – ще свика извънреден конгрес на БСП още този месец и по този начин ще изпревари Румен Овчаров, за когото е известно, че е вътрешната му опозиция. Опозоряващия ход, който Сергей Станишев направи преди няколко дни, отмятайки се от думите и заявявайки, че ще стане евродепутат показва, че дългогодишният лидер е готов да се прости с председателското си място в БСП, пише pik.bg.