Пламен Орешарски ще се оттегли от властта на 23 юли, дни преди лятната ваканция на депутатите

Въпреки, че Пламен Орешарски упорито мълчи и не коментира възможната дата за оттеглянето му от властта, вероятно това ще се случи на 23 юли, научи "Всеки ден". На 6 август депутатите трябва да излязат официално в лятна ваканция.

Това означава, че Пламен Орешарски и кабинетът му ще са на власт най-много до 25 юли, тъй като е нужно време за депозиране на оставката, приемане на молбата и гласуването й от народните представители.

[caption id="attachment_414751" align="alignright" width="300"]Пламен Орешарски Пламен Орешарски ще подаде оставка на 23 юли[/caption]

След падането на кабинета на Пламен Орешарски правомощията за създаването на служебно правителство принадлежат изцяло на президента на републиката. В предвид сложната ситуация в страната ни в момента и най-вече опита за раклащане на банковата система, нищо чудно Росен Плевнелиев да потърси съвет и подкрепа от лидерите на парламентарно представените партии.

Малко след оставката на Пламен Орешарски президентът ще издаде указа за назначаването на служебния кабинет. Вероятно той ще встъпи в длъжност от 5 август. Това на практика означава, че депутатите ще почиват от 6 август до 5 септември. Месец преди изборите всяка партия трябва да започне подготовката си за тях.

Има вероятност тази година народните представители да останат без дългочаканата си лятна ваканция, тъй като трябва да организират предизборната кампания и да напишат листите за изборите.

Случайно или не, според тази информация Пламен Орешарски ще подаде оставка в сряда. В сряда се оттегли от власт и кабинетът на Бойко Борисов.