КТБ обслужва погасяването на кредити

Офисите на КТБ отвориха врати, но не за всичките си клиенти.

Според неофициално потвърдена информация, КТБ ще обслужват само плащанията по погасяване на кредити – главници и лихви, съобщава bTV.

Ограничението за теглене на средства от КТБ остава в сила. По всяка вероятност, клиентите, които искат да изтеглят средства от финансовата институция, ще могат да го направят на 21 юли, както бе обявено по-рано от КТБ. Припомняме, че Корпоративна търговска банка (КТБ) преустанови временно банковата си дейност, считано от 20.06.2014 г. Финансовата институция няма достъп до сметките си за известно време.

[caption id="attachment_414690" align="alignright" width="300"]КТБ обслужва само погасяването на кредити КТБ обслужва само погасяването на кредити[/caption]

Към днешна дата КТБ се управлява от квестори, които бяха назначени от БНБ (Българската народна банка). Основната цел на тази операция е да се защити максимално интересът на клиентите на КТБ, както и размерът на техните авоари, уверяват от финансовата институция.

Междувременно от БНБ поискаха всеки, който разпространява невярна информация за банка да бъде наказван със затвор. От БНБ предлагат санкцията да бъде включена в Наказателния кодекс. Предложената мярка е в отговор на създалото се напрежение около случващото се в банковата система у нас и в частност около КТБ. През последните дни бе разпространена спекулативна информация за стабилността на някои банкови институции, което внесе допълнително напрежение сред клиентите им.

Венцислав Ангелов-Чикагото бе сред задържаните заради внасяне на напрежение и сриване на доверието в банковата система. Ден след като бе освободен, от Прокуратурата все още не могат да дадат адекватно обяснение какво се случва и защо Чикагото вече си е у дома. От Районната прокуратура в Русе посочват, че при тях няма образувано дело по случая и прехвърлят топката на Окръжната прокуратура. От там пък си дават пълен пас. Служителят, който е упълномощен да дава информация на медиите, отказва да коментира темата. Подобен начин на поведение от страна на магистратите е повече от недопустима за страна-членка на Европейския съюз, пише pik.bg.