Правомощията на Сергей Станишев бяха прекратени малко по-рано днес

Сергей Станишев вече официално не е депутат от българския Парламент. Малко по-рано тази сутрин правомощията на бившия премиер бяха прекратени на третото поред заседание на Народното събрание тази седмица. След като първите две се провалиха поради липса на кворум, този път народните представители от ГЕРБ влязоха в пленарната зала, за да осигурят необходимата бройка депутати, за да се проведе заседанието.

[caption id="attachment_414469" align="alignright" width="300"]Сергей Станишев официално вече не е депутат Сергей Станишев официално вече не е депутат[/caption]

Правомощията на Сергей Станишев бяха прекратени със 171 гласа "за", три - "против", а петима се въздържаха. Както знаете, в понеделник лидерът на Коалиция за България депозира в деловодството на Парламента молбата си за напускане като основният му довод беше, че от ПЕС настоявали именно той да води преговорите с ЕНП, заедно с Мартин Шулц.

Това, естествено, налага влизането му в Европейския парламент, а според законодателството на България, избраните евродепутати са задължени да се откажат от заеманите от тях държавни длъжности, припомнят от "24 часа".

Освен прекратяване пълномощията на Сергей Станиев, Парламентът изслуша клетвата и на трима нови депутати. Това са Сергей Кичиков от ДПС, Даниела Панайотова и Петко Тотев от ГЕРБ.