Загиналите в Аспарухово са обитавали незаконни постройки

Загиналите в Аспарухово хора са живеели в незаконно построени къщи. Домовете на всички жертви на потопа са били построени незаконно, плътно залепени за бетонното корито на дерето, въпреки че по закон трябва да са на разстояние поне 25 метра от оста му. Това обясни за Дарик радио Олег Колев, главен експерт по Свлачища и укрепване на територии.

[caption id="attachment_414418" align="alignright" width="300"]Жертвите на Аспарухово живели в незаконни къщи Жертвите на Аспарухово живели в незаконни къщи[/caption]

Именно заради постройките и натрупаните покрай тях боклуци, дерето е било буквално затлачено и водата не е имала от къде да премине. Под натиска й са се образували бентове, които са се скъсали последователно и се е образувала приливната вълна, помела Аспарухово.

Основният бент е бил бръснарският салон, също незаконно построен след който вълната е повлякла следващите къщи, в които са се намирали по-голямата част от жертвите. Самият салон е оцелял и предстои да бъде разрушен, научиха от "24 часа".

Самият порой пък е активизирал свлачището на улица "Розова долина", което се разширява с всеки изминал ден и вече е с дължина 250 метра и 60 метра ширина. То продължава да се свлича към дерето и има сериозен риск да го затвори, образувайки нов бент.