Ураган затвори пристанище "Варна", жълт код в цяла северна и източна България

Ураган ще удари северната и източните части на България днес следобед. От НИМХ обявиха жълт код за ураганни ветрове в столицата и всички области от посочения район на страната. От общината в София предупреждават гражданите да приберат всички недобре закрепени предмети от прозорците на офисите и домовете си и по възможност да избягват стоенето на открито в следобедните часове днес.

[caption id="attachment_414349" align="alignright" width="300"]Ураган удря страната следобед Ураган удря страната следобед[/caption]

Очакваната скорост на вятъра е между 15 и 20 метра в секунда. Освен за София, жълтият код за ураган важи за областите Монтана, Видин, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово. Русе, Велико Търново, Разград, Шумен, Търговище, Силистра, Добрич, Варна и Сливен. Жителите им трябва да бъдат особено внимателни, предупреждават от НИМХ.

В останалите части на страната кодът е зелен и няма риск от силни ветрове. Ураганният вятър затвори и пристанище "Варна". Поривите му в момента достигат и надхвърлят 10 метра в секунда, обявиха от ръководството на порта. В североизточна БЪлгария се очакват и слаби превалявания следобед както и гръмотевични бури по Черноморието.