Сергей Станишев крои нова рокада в БСП

Най-обсъжданият въпрос в редиците на БСП е кой ще наследи поста на Сергей Станишев, който до броени дни влиза в Европарламента. След като стана ясно, че социалистът става евродепутат, най-горещата тема на "Позитано"20 е кой ще го замести тук.

Имената, които се спрягат за заместник на социалиста са три личности, заемащи важни постове в настоящия кабинет Драгомир Стойнев, Михаил Миков и Ангел Найденов. Сергей Станишев е разговарял и с тримата и ги е уведомил, че има вероятност всеки един от тях да поеме ръководството на БСП. Въпреки, че Сергей Станишев заяви, че няма да се откаже от поста си на лидер в Столетницата, все пак той трябва да остави свой заместник.

[caption id="attachment_414351" align="alignright" width="300"]Сергей Станишев Сергей Станишев подготвя нова рокада[/caption]

На "Позитано" се носи слух, че червеният лидер ще действа по устава на партията, а според него предстои да бъде свикан пленум, на който ще бъдат обсъдени вариантите. Нов заместник на Сергей Станишев може да бъде избран най-късно до 15 март следващата година или най-рано тази есен.

Промени предстоят и в Изпълнителното бюро на партията. Със сигурност в състава му ще влезе Атанас Мерджанов.

За сега не е ясно кога точно ще заседава БСП. Възможните дни за най-ранно заседание са петък и събота, тъй като във вторник Сергей Станишев трябва да е в Брюксел, където ще остане няколко дни. За тогава е насрочена първата сесия на Европейския парламент, пише БЛИЦ.