Служители на КТБ са получавали милиони под формата на необезпечени заеми

Прокуратурата стартира разследване за източването на КТБ (Корпоративна търговска банка).

Магистратите извършват щателна проверка на това как близки служители на мажоритарния собственик на КТБ – Цветан Василев са получавали милиони левове от финансовата институция под формата на необезпечени заеми. От тази възможност са се възползвали шофьори, секретарки и деловодителки, близки до Цветан Василев. Разследващите изразиха надежда, че производството ще бъде приключено в разумни срокове, но на този етап категорично отказват да влизат в конкретика по случая, за да могат да си свършат работата прецизно.

[caption id="attachment_414228" align="alignright" width="300"]Служители на КТБ са получавали милиони под формата на необезпечени заеми Служители на КТБ са получавали милиони под формата на необезпечени заеми[/caption]

Магистратите ще проверят внимателно и свързаните с мажоритарния собственик на КТБ търговски дружества. Разследване на Информационна агенция „ПИК” сочи, че преобладаващата част от тези дружества, са регистрирани на едни и същи адреси. Изненадващото е, че нямат служители и не извършват каквато и да било търговска дейност, но пък за сметка на това са получили десетки милиони левове от КТБ под формата на кредити, без никакъв проблем. Другото, което прави впечатление е, че дружествата са спрели да представят отчетите си в търговския регистър като по команда от 2011 година. Някои от тях са спрели отчетите си една година по-рано – през 2010 г. Именно поради тази причина информацията, с която разполага обществеността е на база 2011 година.

Предполага се, че кредитната експозиция на дружествата свързани с мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, надхвърля 1 200 000 000 лева. Съпоставена на основния капитал на КТБ към онзи момент, тази сума надхвърля десетократно ограничението по Закона за кредитните институции за кредитиране на свързани лица. В рамките на това разследване предстои да бъде разпитан и Цветан Василев, който все още е зад граница, пише pik.bg. Както ви уведомихме по-рано днес, Цветан Василев е придобил КТБ с помощта на бившия премиер Иван Костов. По-късно Цветан Василев се е отблагодарил подобаващо на Командира за „ценните съвети”.