Опасни лакомства съдържат опасни оцветители, които могат да предизвикат неприятни алергични реакции у малчуганите

Опасни лакомства за деца заливат пазара. Става въпрос за близалки, които се продават под формата на мечета и коли в различни цветове, и които привличат малчуганите с вида си. Сладостите идват от Китай и струват скромната сума от едно левче. Наричат ги "маршмелоус" и са истински хит сред децата.

[caption id="attachment_414092" align="alignright" width="300"]Опасни лакомства заливат пазара Опасни лакомства заливат пазара[/caption]

Разтревожени майки обаче алармираха, че има опасност близалките да носят риск за здравето на децата. На гърба на опаковката им с дребен шрифт е написано предупреждение, че лакомствата могат да окажат неблагоприятен ефект върху здравето на децата.

Конкретна причина за това предупреждение липсва. От указаното съдържание на близалките става ясно, че в състава им се съдържат оцветителите Е-102, Е-110 и Е-129. Кратка справка показва, че те са сред най-честите причинители на алергични реакции и непоносимост, особено у малки деца. Нещо повече, в Норвегия и Финландия въпросните оцветители са забранени за употреба със специален закон.

Предстои да се реши дали въпросните опасни лакомства ще бъдат изтеглени от пазара, за да не пострада някое дете, предават от вестник "Труд".