Вижте затлаченото дере, което стана причина за трагедията във варненския квартал Аспарухово

Първите подадени сигнали за бедствието в Аспарухово са от хората, живеещи на улица "Кирил и Методий". Очевидци разказват, че кварталът е бил залят от приливна вълна. Появяването на приливна вълна от дъжд е факт, който за сега остава неясен. Придвижването на събралата се вода нагоре също е трудно обяснимо.

Кадрите по-долу разкриват факти около прииждането на приливната вълна вълна. На снимките ясно се вижда дерето, станало причина за смъртта на жертвите в Аспарухово. Корито е затлачено с кал. На места то е стеснено, което значително затруднява преминаването на вода.

Живущи в Аспарухово коментират, че е невъзможно през отводнителните тръби да премине водата, която се събира в дерето след валеж. Институциите все още мълчат по случая. Това, което интересува живущите в Аспарухово е дали дерето ще бъде бетонирано.

[caption id="attachment_414013" align="aligncenter" width="300"]Аспарухово Наводнението в Аспарухово[/caption]

Хора от квартала разказват, че дерето се е появило след спор на техен съсед с общината за имот, който се намира на границата на дерето.

Вместо да измести дерето по-нагоре, общината отстъпва и гражданинът заграбва част от дерето.

[caption id="attachment_414014" align="aligncenter" width="300"]Аспарухово Дерето в Аспарухово е затлачено[/caption]

Дерето се е затлачило напълно поради натрупването на голямо количество кал в него. В другия си край дерето завършва с незаконно построена барака, пише ПИК.

[caption id="attachment_414015" align="aligncenter" width="300"]Аспарухово Тонове кал са изгребани от дерето в Аспарухово[/caption]