Македонците недоволстват от бавната реакция за пострадалите хора във Варна

Македонците заляха социалните мрежи с недоволство и възмущение от бавната реакция и липсата на помощ за пострадалите от апокалиптичното наводнение във Варна.

Най-честия коментар в социалната мрежа Фейсбук гласи, че България е реагирала изключително бавно при подаването на ръка на пострадалите хора при наводнението в Добрич и в морската ни столица. В коментарите си македонците подчертават, че не става въпрос просто за бедствие, а за катастрофално бедствие, което е отнело живота на 14 човека.

[caption id="attachment_413982" align="alignright" width="300"]Македонците недоволстват от бавната реакция за пострадалите хора във Варна Македонците недоволстват от бавната реакция за пострадалите хора във Варна[/caption]

Други македонци пък питат в социалните мрежи какъв е проблемът, че се е забавила толкоз много организацията на помощи и хуманитарни акции за страната ни, каквито бяха изпратени по време на бедствието в Сърбия и Босна. В преобладаващата част от призивите, македонците посочват, че са длъжни да реагират спрямо бедствието сполетяло България и в частност Добрич и Варна така, както са го направили и за останалите две балкански страни. По повод на множеството призиви, вестник „Слободен печат” излезе днес с челно заглавие на първа страница: „Да помогнем на България!”.

Междувременно се появи нова версия за бедствието, което сполетя квартал „Аспарухово” във Варна. Според тази версията, вълната е дошла от неясен воден резервоар, който е разположен над къщите в дерето, съобщава bTV. Специалисти посочват, че водата в квартал „Аспарухово” все още не е годна за пиене и миене, тъй като има сериозна опасност от зарази. На първо място, заразената вода може да доведе до диария, предупреждават лекари. Хората в квартала изразяват опасение, че водният ад може да се повтори и допълват, че в района на наводнението има изоставен поделение, в което има рибарник или друго водно съоръжение, пише pik.bg.

Потърпевши разказват, че водата е тръгнала на един метър от поделението и се страхуват, че ако тръгне отгоре, отново ще се свлече в жилищата им. Най-потърпевш от наводнението, заляло „Аспарухово” е Николай, който е изгубил 7 души от семейството си, тъй като къщата им се оказала пресечна точка на вълните.