КТБ ще се слее с Българска банка за развитие, за да се гарантират депозитите на гражданите и юридическите лица

КТБ ще се слее с Българска банка за развитие, известна още като Насърчителна банка. Операцията се подготвя с цел да се запазят депозитите на всички физически и юридически лица, клиенти на финансовата институция. В същото време обединяването ще гарантира, че в кредитите няма да има нарушения.

[caption id="attachment_413890" align="alignright" width="300"]Сливат КТБ с Насърчителна банка Сливат КТБ с Насърчителна банка[/caption]

Най-вероятно още тези дни Българската национална банка ще обяви сливането на КТБ с Българска банка за развитие. Насърчителна банка ще придобие и всички активи и пасиви на банката на Цветан Василев. Най-вероятно обаче със сливането ще бъдат елиминирани и всички стари акционери, начело със самия Василев.

От Агенция ПИК твърдят, че това е било едно от условията на потенциалния купувач от ВТБ - гаранция от държавата, че старите акционери няма да създадат проблеми при покупката на институцията. По този начин пък от ВТБ ще придобият банката, през която се очаква да преминават паричните потоци от проекта Южен поток.

В късния следобед БНБ разпространи съобщение, че КТБ ще отвори врати на 21 юли от 9 ч. и че влоговете на всички вложители са гарантирани.