Част от влоговете в КТБ изтеглени през последната седмица

Към края на месец март, 2014 г. Корпоративна търговска банка (КТБ) има 4,5 млрд. лв. депозити на граждани и домакинства, сочи справка на БНБ. Част от вложенията вероятно са изтеглени през последните дни, съобщава вестник „Преса”. Хората могат да бъдат спокойни за вложенията си, тъй като във Фонда за гарантиране на влоговете и в банковата система има достатъчно пари. Икономистът Георги Ангелов обяснява пред изданието, че в централната банка има буфер от 5 млрд. лв, който може да се използва в условията на системен риск. Във Фонда за гарантиране на влоговете са събрани 2,1 млрд. лв. Отделно търговските банки разполагат с 8 млрд. лв. в БНБ, и още 8 млрд. лв. държат във финансови активи.

[caption id="attachment_413841" align="alignleft" width="300"]КТБ Вложители на КТБ изтеглиха спестяванията си през последната седмица[/caption]

И накрая, наличният собствен капитал на банките е 11,7 млрд. лв. – съобщи икономистът. До използването на тези буфери може и да не се стигне, защото руската търговска банка ВТБ вече прояви интерес за подкрепа на КТБ. Още в петък БНБ постави Корпоративна търговска банка под особен надзор. Бе съобщено, че КТБ спира да обслужва задълженията си за три месеца. Това означава, че депозитите на клиентите са блокирани за този период от време, а фирми и граждани с разплащателни сметки нямат да имат достъп до тях. Най-вероятно обаче срокът ще бъде намален и до дни гражданите и бизнесът ще разполагат с личните си средства - успокояват икономисти. Банкоматите на КТБ също са блокирани.