Ирина Бокова в момента заема поста генерален директор на ЮНЕСКО

Ирина Бокова ще бъде издигната от кабинета като кандидатура на България за генерален секретар на ООН. Това решение беше взето по време на заседание на правителството днес. Кандидатурата на Ирина Бокова е за мандата от 1 януари 2017 до 31 декември 2021 година.

[caption id="attachment_413465" align="alignright" width="300"]Ирина Бокова Ирина Бокова[/caption]

Като основен мотив за издигането на кандидатурата на Бокова управляващите изтъкват безспорния й авторитет в международен план, както и солидния й дипломатически опит. Не са за пренебрегване и положителните отзиви от държавите-членки на Европейския съюз, които Ирина Бокова получава като генерален директор на ЮНЕСКО. Пост, който българката заема в момента и за който беше убедително преизбрана за втори мандат.

Ирина Бокова е сред най-изтъкнатите българи в международен аспект. Дъщерята на видния деец на БКП и главен редактор на вестник "Работническо дело" Георги Боков има солиден опит в работата в международни организации като ЮНЕСКО, ООН и ОССЕ. Освен това е била депутат в Народното събрание, а също и заместник-министър и изпълняващ длъжността министър на външните работи на страната ни, припомнят от "24 часа".