Лятото ще бъде слънчево и горещо както подобава

Директорът на НИМХ при БАН доц. Георги Корчев прогнозира, че лятото идва до дни.

Според неговата прогноза лятото ще дойде още в края на тази седмица. Почти непрекъснатите интензивни валежи, придружени от гръмотевици и градушки през последните седмици в страната ни са били благоприятствани от развитието на купесто-дъждовни облаци. Успокоителното в случая е, че дъждът се изсипа не само над България, а над целия Черноморски регион и Североизточната част на Европа.

[caption id="attachment_413444" align="alignright" width="300"]Лятото ще бъде слънчево и горещо както подобава Лятото ще бъде слънчево и горещо както подобава[/caption]

Доцент Корчев подчертава, че торнадото, на което станаха свидетели жителите и гостите на Созопол е изключително рядко явление за нашите ширини и допълни, че подобни природни стихии не могат да бъдат прогнозирани. По принцип те са свързани с купеста облачност, каквато имаше през изминалите няколко седмици, отбелязва на страниците си вестник „Стандарт”. Доцент Корчев уверява, че краят на дъждовното време, ще настъпи в последните дни от настоящата седмица. Коренната промяна, която се очаква в смяната на циркулацията ще ни донесе повече слънчеви часове. Промяната на времето ще се забележи още от следобедните часове на петъчния ден.

На този етап събота и неделя се очертават без никакви облаци, а температурите започват да се покачват като постепенно ще достигнат 25-30 градуса. Доц. Георги Корчев е категоричен, че няколкото дъждовни месеци не трябва да ни отчайват и лято все пак ще има, при това с типичните горещини. През юли и август времето ще бъде слънчево с типичните за сезона температури. Специалистът не изключва интензивни валежи, но успокоителното в случая е, че ще са краткотрайни и няма да провалят почивката ни на плажа. Най-благоприятно за релакс ще бъде времето в край на юли и почти през целия август, когато е и отпускарският сезон.

И през тази година метеорологичната обстановка няма да изневери на традицията в края на август и началото на септември да започне да се захлажда. Захлаждането обаче ще е в рамките на няколко дни, след което отново ще настъпи топло време, пише Блиц.