Сегей Станишев си разчисти пътя към еврокомисарското кресло

След краха, който Сергей Станишев претърпя на отминалите евроизбори, водачът на червените редици мина на план „Б”.

Сергей Станишев се е насочил към поста на еврокомисар, след като така и не успя да си издейства индулгенция от Ахмед Доган, за да стане министър-председател на страната. От „Позитано” 20 издават, че след днешното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, пъзелът на лидера на БСП вече е подреден. След като стана ясно, че изборите са насрочени за края на септември или началото на октомври месец, това означава, че правителството ще успее да се задържи на власт още малко и по този начин ще може да бъде предложена кандидатурата на Сергей Станишев за еврокомисар.

[caption id="attachment_413292" align="alignright" width="300"]Сегей Станишев си разчисти пътя към еврокомисарското кресло Сегей Станишев си разчисти пътя към еврокомисарското кресло[/caption]

Запознати посочват, че кандидатурата трябва да е готова до началото на следващия месец.

По време на днешното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност бе взето решение за определяне на ясни правила и принципи за номинацията на българския еврокомисар. Очакванията са от червените редици да предложат не кой да е, а самия Сергей Станишев за важния пост. В последните дни, номинацията на червения лидер се обсъжда усилено в партийните централи. При все че за момента Станишев категорично отрича, че се готви за този пост, някои кръгове от левицата твърдят, че лидерът им е избрал именно този начин да излезе от неприятната ситуация след краха на евровота.

Сметките на партиите в България сочат, че на този етап страната ни може да получи ресор "Разширяване на ЕС" в Еврокомисията. Не е изключено обаче да се опитат да се преборят и за по-тежък ресор. Скоро Сергей Станишев заяви твърдо в Брюксел, че управляващото мнозинство трябва да предложи кандидат за български еврокомисар въпреки съкрушителните резултати от евровота. Ако в крайна сметка Станишев успее да седне в еврокомисарското кресло, то това ще му осигури безболезнено сдаване на председателския пост в червените редици, пише pik.bg.