Последно: Пламен Орешарски сдава поста след месец, избори — септември?

Пламен Орешарски отлага подаването на оставката?
0

Пламен Орешарски подава оставка след месец, изборите през септември

Пламен Орешарски няма да подава оставка в петък, а след около месец. Официално от кабинета на премиера твърдят, че оставката му може да бъде предадена във вторник или следващия петък, но въпреки това всички се подготвят за още поне две-три седмици отлагане. Някои дори заявиха, че правителството може да разпусне парламента и направо след месец.

Настроенията в парламента се оказа изключително противоречиви и първите мъже в държавата водят преговори за увеличаване срока на управление на кабинета.

Пламен Орешарски отлага подаването на оставката?
Пламен Орешарски отлага подаването на оставката?

Освен отсрочка за оставката на Пламен Орешарски упорито се говори, че изборите ще бъдат през септември. Всички политически сили се обединили около идеята, че юли и август не са подходящ срок за кампании, а още по-малко за стягане редиците на електората, пише „24 часа“.

Вижте още по темата:

Ако във вторник Пламен Орешарски връчи оставката си пред президента, се очаква мандатът на парламента да бъде прекратен. Автоматично започва да тече двумесечния срок за нови избори, които по закон трябва да бъдат проведени в средата на август. Поради факта, че голяма част от гражданите са във ваканция по това време, а и самите политици ще са на морето, веднага тръгнаха уговорки и предложения изборите да бъдат проведени през есента.

Политическите лидери вече дори се обединиха около идеята, избори да има на 7-ми септември. Дотогава обаче трябва да бъдат взети и няколко сериозни решения — кой ще прави новия бюджет за догодина, ще бъде ли въведен задължителното гласуване, или гражданите ще продължат по своя воля да упражняват правото си на избор. На преден план сто и въпроса, под каква форма ще се проведат следващите избори — с преференциален вот, или ще се върнем на мажоритарния принцип.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.