Опасни храни, с които се тровим всеки ден

0

Вижте кои са тези опасни храни, с които се тровим всеки ден

Проверката на съдържанието на продуктите, които купуваме от магазина далеч не е достатъчна, за да сме сигурни, че не консумираме опасни храни. Оказа се, че неволно самите ние се тровим, тъй като приемаме вещества, от които организма ни няма нужда, но ние сами решаваме да консумираме.

Сол. Проучване на директора на центъра за наука в САЩ Майкъл Джейкъбсън показва, че близо 100 000 души умират годишно заради прекомерна злоупотреба на сол. Консумирайки солени храни от магазина, ние приемаме и вещества, които трябва да ни помогнат по-бързо да я разградим. Част от тях обаче са канцерогенни и водят до рак, твърдят специалистите.

Знаем ли с какви опасни храни се тровим всеки ден?
Знаем ли с какви опасни храни се тровим всеки ден?

Изкуствени оцветители. За съжаление голяма част от храната, която се произвежда съдържа изкуствени оцветители. Всички те са носители на риск за здравето и могат да бъдат изключително опасни. За жалост не са упоменати.

Знаете ли например, че в състава ха някои от храните ви влизат оцветители синтезирани от катран и нафта?Изкуствените оцветители присъстват в почти всеки продукт, най-често в соковете, сладките, тестени продукти, пудинга, сладкишите, сиренето и дори в хляба, замразените продукти, бързата храна и разбира се, сладоледа.

Антиоксиданти. Може и да ви залъгват, че са невероятно полезни за кожата, че предпазват от рак и подмладяват, но повярвайте ни, черния ви дроб и бъбреците ви не се нуждаят от тях. Хидроксианизол (BHA) и хидрозитолуен (BHT) са вещества, които непрекъснато приемате с храната си, са изградени на основата на петрола и се използват само и единствено, за да се предотврати окисляването на продуктите и да се удължи срокът им на годност.

С разграждането на BHA и BHT се отделят и канцерогенни вещества, които се отлагат в нашето тяло. Такива антиоксиданти ще намерите в зърнените храни, кренвиршите, каймата, дъвките, маргарина, растителните масла, козметиката и дори в храните за животни.

Бром. Да, може да не вярвате, но в газираните напитки, които консумирате има бром. Въпреки че официално е забранен от закона, много от газираните продукти продължават да го съдържат. А дали е указан на опаковките и под какво име, това е отделен въпрос.

Калиев сорбат. Бичът на съвременните жени с проблеми с теглото се нарича калиев сорбат. Това е най-често използвания консервант в света и възпрепятства развитието на гъбички мухъл в млякото, айряна, сирената, тортите и месните продукти. Освен това предизвиква задържането на течности в организма ви и спомага за наднорменото ви тегло.

Диметил-полисилоксан . Това е вещество, широко използвано в хранително-вкусовата промишленост. То е на база силикон и можете да го откриете най-често в… маслото и олиото. Целта му е да възпрепятства образуването на пяна по време на пържене, а и да удължи сроковете на годност. Освен това се използва в шампоаните за коса.

K- carmin — този оцветител сте го виждали на опаковката на почти всеки колбас в търговската мрежа. Това е оцветител за храна, който придава червен цвят, но също така се използва и в производството на червила. Готови ли сте да чуете как се прави? От сварени и натрошени насекоми. Вкусно, нали?

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.