Орешарски е принуден да смени поне петима от министрите си

Невиждана до момента турбуленция се вихри в кабинета Орешарски.

До броени дни, премиерът Пламен Орешарски ще освободи най-малко петима от министрите. Той предупреди, че предстои сериозен „ремонт” на кабинета по време на гостуването си в Калофер по повод отбелязването на Деня на Ботев – 2 юни.

На мушката на министър-председателя Пламен Орешарски за момента са петима от министрите в кабинета.

[caption id="attachment_412085" align="alignright" width="300"]Орешарски е принуден да смени поне петима от министрите си Орешарски е принуден да смени поне петима от министрите си[/caption]

Единият от тях е министърът на земеделието и храните Димитър Греков, който се е превърнал в трън в очите на ДПС заради сериозните проблеми с еврофондовете. Следващият, който по всяка вероятност ще бъде сменен и Данаил Папазов, който е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. За разлика от колегата си Греков, Папазов е нарочен от БСП. От червените редици са категорични, че Данаил Папазов, чиято кандидатура бе издигната от ДПС е неспособен да извърши тежката реформа в БДЖ и транспорта като цяло.

Разбира се министърът на здравеопазването – д-р Таня Андреева също е на дузпата, при това от доста време. За момента като неин наследник се спряга името на д-р Костадин Ангелов, който понастоящем е управител на Александровска болница. БСП и ДПС са на мнение, че д-р Ангелов е идеалният кандидат за този пост, тъй като е еднакво отдалечен от двете партии. Именно поради тази причина той се приема за експертна и консенсусна фигура. Следващата предполагаема рокада, която се смята, че ще бъде извършена от премиера Пламен Орешарски е министърът на правосъдието Зинаида Златанова.

В медийното пространство вече се спряга името на Сабрие Сапунджиева, за която се твърди, че ще заеме поста на Зинаида Златанова. По всяка вероятност тя ще запази функциите си на вицепремиер, но ще й се наложи да сдаде правосъдното ведомство в ръцете на Сабрие Сапунджиева, която през последните няколко години непрестанно бива лансирана от ДПС и заема ръководни длъжности. Следващият министър, попаднал на мушката е екоминистърката Искра Михайлова. Лидерът на ДПС Лютви Местан се колебае между две кандидатури за този пост, но засега имената им се пазят в дълбока тайна, пише pik.bg.