Бургас е под вода след природната стихия

Пороен дъжд се изсипа над Бургас и предизвика множество проблеми в Бургас.

Централните улици и булеварди на Бургас, както и приземните жилища и търговските обекти, осъмнаха наводнени. Местните жители разказват, че шахтите в града са приличали на истински гейзери. Само в рамките на едно денонощие, в Областната управа са били получени повече от 50 сигнала за наводнени домове, мазета и търговски обекти. Това стана ясно от думите на Димитър Христов, който е началник на „Военно-отбранителна и мобилизационна подготовка”.

[caption id="attachment_411802" align="alignright" width="275"]Бургас е под вода след природната стихия Бургас е под вода след природната стихия[/caption]

До този момент от останалите общини на област Бургас не са постъпили сигнали за сериозни проблеми, причинени от поройния дъжд, който се изсипа. Като по традиция, поройният дъжд е нанесъл най-сериозни щети в кварталите „Акациите” и „Победа”, както и в района на СОМАТ в Бургас. Затлачване с пясък е причината за това една от шахтите в района на железопътната гара да се превърне в истински гейзер. По-рано днес екипи на ВиК са почистили шахтата и са отстранили проблема. Във всички населени места на област Бургас има електричество.

Димитър Христов подчерта, че внимателно се следят нивата на водата в речните корита. Към този момент водоемите и язовирите са с нормални стойности и не съществува опасност от преливане, пише pik.bg като се позовава на информация на Флагман.бг..

Преди няколко часа над Провадия се изсипа чудовищна градушка. Местните жители разказват, че градушката е била с големината на яйце, пише provadiadnes.com. За щастие градушката с огромен размер е засегнала само някои райони от населеното място. Тя се е сипвала с пълна сила в продължение на 20 минути. Ледените топчета са се разтопили сравнително бързо от поройния дъжд, който се е излял над Провадия след градушката. Ледените късове са нанесли сериозни щети по движимото и недвижимото имущество. Голяма част от автомобилите са с изпочупени стъкла. Реколтата в региона също е сериозно засегната. Предстои специална комисия да оцени щетите, които е нанесла природната стихия.