Цената на парното ще поскъпне в повечето градове на страната

Цената на парното отново се увеличава. От Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) поискаха цената на парното да скочи като компенсация за предложеното от тях намаляване на изкупните цени на тока, произведен от ТЕЦ-вете и заводските централи.

[caption id="attachment_411694" align="alignright" width="300"]Цената на парното ще бъде увеличена Цената на парното ще бъде увеличена[/caption]

Очакваното поскъпване трябва да се случи от 1 юли. Цената на парното ще бъде увеличена първоначално само в десет града, като поскъпването ще е най-осезаемо в Русе - с цели 18,9%. В момента парното в крайдунавскич град е сред най-евтините в страната. Другите градове, в които цената на парното ще скочи, са Габрово - 13,1%, София - 11,6%, Варна и Велико Търново с по 11,5% и Пловдив с 10,3 на сто. Малко по-малко е увеличението в Плевен, Бургас, Разград и Враца.

Единствено за Перник и Сливен се предвижда поевтиняване на топлото. Собственик на топлофикационните дружества в двата града е Христо Ковачки, научиха от БЛИЦ.

От ДКЕВР твърдят, че увеличаването на цената на тока ще гарантира равнопоставеност между интересите на хората, използващи топлинна или електрическа енергия. Окончателно решение за поскъпването все още не е взето.