Македония под вода и пред екокатастрофа

Гласувайте за статията

Македония залята от наводнения, задава се и екокатастрофа

Македония се оказа под вода от наводненията след последните дъждове. Западната ни съседка е изправена пред сериозна криза, заради проливните дъждове, които се изляха в страната. Освен огромните материални щети, които наводненията нанесоха, страната преживя още един удар—силно земетресение, което ги разтърси здраво само ден, след трусовете, които удариха България, Гърция и Турция на 24 май.

За капак на всичко това Македония е изправена и пред жестока екокатастрофа. Щетите причинени от обилните дъждовете и наводненията все още се изчисляват, а еколози вече сигнализират за още рискове — този път от замърсявания.

Македония под вода заради наводненията

Македония под вода заради наводненията

Водните източници са замърсени и водата е негодна за пиене. А също така силните порои са довлекли със себе си и тонове отпадъци замърсявайки дори обработваеми земеделски площи, пише 24vesti.mk.

Властите притеснени от екокатастрофа

Властите притеснени от екокатастрофа

Според специалисти промените в климата са един от основните проблеми, с които населението трябва да се справи. И са главен виновник, за наводненията. Еколозите отправиха апел да се вземат спешни и навременни мерки, за да се предотвратят по-големи катастрофи за страната.

Междувременно здравното министерство на Македония предупреди населението за повишен риск от зарази и повишена опасност от хепатит и други заболявания след наводненията. Те призоваха за засилен контрол на хигиената, а инспектори ще обиколят страната и общините, за да проучат щетите и да разпоредят във всяка област дезинсекция и дератизация.

 

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар