Момчил Неков събра най-много преференциални гласове

Макар да се намираше на неизбираемото 15-о място в листата на Коалиция за България (КБ) младият социалист Момчил Неков е напът да измести Сергей Станишев, който пък оглавяваше списъка с евродепутати на левицата. Причината – съвпадението на номера на бюлетината на КБ – 15 и 15 в кръгчетата за преференции в листата. Така благодарение на неграмотния (можем да кажем и на платен) вот Момчил Неков може да се окаже евродепутат. Ако партийната дисциплина не го задължи да се откаже в полза на лидера си, което е много вероятно, разбира се. Момчил Неков се оказа не само трън в очите на лидера си Сергей Станишев, но и препъни камък за младата и амбициозна социалистка Достена Лаверн, която беше пета в листата на КБ за евроизборите. Дъщерята на известната лява политоложка Мария Пиргова ще влезе в европарламента само ако лидерът Станишев се откаже. Той предварително заяви това свое намерение. Планът обаче не сработи, защото червеният водач бе изместен от никому неизвестния 28-годишен младеж Момчил Неков.

[caption id="attachment_411400" align="alignleft" width="300"]Момчил Неков Момчил Неков иска да вдига паметник на хан Тервел насред Брюксел[/caption]

Днешните издания твърдят, че той не смята да се отказва от спечеления мандат. Информацията за това потвърждава народният представител от БСП Страхил Ангелов, цитиран от Дарик, който лично разговарял с младежа.

Кой е Момчил Неков?

Роден е през 1986 г. в Силистра, завършил е Международни икономически отношения в УНСС в София. В момента той е докторант към Философския факултет в СУ „Свети Климент Охридски”. Автор е на две книги – „4х4 – БСП след 1989” и „От първо лице”. 28-годишният социалист е член на БСП в столичния район „Изгрев”. Към този момент той работи в Комисията за защита на личните данни. Интересно за Момчил Неков е желанието му да вдигне паметник на хан Тервел в Брюксел.

[caption id="attachment_411401" align="aligncenter" width="300"]Момчил Неков Изскочиха "разгърдени" снимки на Момчил Неков в чалготека[/caption] А от следващото видео можете да чуете пламенната реч на Момчил Неков пред млади социалисти.