Една от банките има желание да купи bTV

По всичко личи, че рокадите, които стартираха преди няколко месеца в bTV продължават с пълна сила.

Този път стана ясно, че медията е обявена за продан. Собственикът на медията – СМЕ вече води преговори със заинтересованите лица и уговаря прехвърляне на дяловете. Обявената първоначална цена на bTV е 150 милиона евро. Запознати уточняват, че СМЕ е част от американския филмов и медиен гигант „Тайм Уорнър" и притежава медии в Унгария, Румъния и Чехия.

[caption id="attachment_411340" align="alignright" width="300"]Една от банките има желание да купи bTV Една от банките има желание да купи bTV[/caption]

Носи се мълвата, че „шапката" Уорнър е взела решение да замрази бизнеса си в източната част на Европа, отървавайки се от собствеността си. В разпродажбата, освен bTV, са включени и останалите медии от групата на СМЕ в бившия соцлагер. Според непотвърдена информация, най-активният проектокупувач е крупният бизнесмен Красимир Гергов. И към днешна дата той е собственик на малък дял от акциите на bTV. На практика обаче до преди около половин година именно той бе в основата на цялата редакционна политика на медията и съгласно договора имаше право да назначава еднолично шефа на дирекция новини.

Прави впечатление, че от известно време, Красимир Гергов е в изолация, а решенията се взимат от своеобразен революционен щаб в нюзрума на bTV. Най-отявлените лица от импровизирания щаб са Гена Трайкова, Генка Шикерова, Венелин Петков, шефката на публицистиката Валя Гиздарска и редакторката Ани Тодорова. Според информацията, изолацията на Гергов се дължи заради неизпълнена част от договора съгласно, която е трябвало да бъдат постигнати добри финансови резултати. Тъй като тези резултати не са били постигнати, управленските му функции са замразени за неопределен период от време. Запознати твърдят, че Красимир Гергов, който е реалният създател на bTV търси реванш и разбира се необходимите финансови средства, за да придобие целия пакет акции на медията. Според неофициално потвърдена информация, Гергов е ходил до Хонконг, за да води преговори с местни индустриални гиганти, пише pik.bg. Известна българска банка, чието име не се споменава, също проявява интерес към bTV. Твърди се, че финансовата институция ще играе в комбина с политик по схемата fifty-fifty.