Австралийски изобретател направи бум в обувните среди, след като започна невероятен иновационен проект, който включва телефон в обувката.

Пол Гарднър – Стивън е инженер и изследовател от австралийския университет Флиндърс. Той привлича вниманието на медиите с шантавото си изобретение, което е заимствал от комедийния сериал от 60-те „Умирай умно”. Там тайният акент Максуел Смарт прави закачка с друг екранен герой - Джеймс Бонд, на когото неведнъж се е налагало да използва странни предмети, създадени в лабораторията на Кю. Едно от изобретенията е телефон в чифт мъжки обувки.

Работата на Гарднър

obuvki-razkritia

Преди години на Гарднър му се налага да създаде реквизит за любителска театрална постановка. Едно от нещата, които трябвало да направи, е именно телефон-обувка. Тогава Пол се сетил за екранния прототип и решил да изработи не просто макет, а действащ апарат в обувка. С помощта на приятел-обущар той успял да вкара в обикновена мъжка обувка необходимата електроника. Пол смята, че това може да сложи началото на една нова иновационна вълна от телефони, които да помагат на хората в нужда. Той смята, че в момента светът е отворен към различен тип проекти, които срещат одобрение, ако са в полза на човечеството.

Друг шантав пример

Друг шантав пример се оказал отново мъжка обувка със сериозни размери, но този път на легендарния баскетболист Шакил О'Нийл. През 2005 г. по времето, в което Шак се състезава за Маями Хийт, той поръчал в дясната му маратонка инженери да монтират мобилен телефон. Шакил твърдял, че има желанието в кратките минути на отдих да се чуе с баща си. С това чудо на модерните технологии Шакил О'Нийл се появил на едно състезание, но конструкцията не издържала огромния му ръст и килограми. Все пак остава загадка дали изобщо идеята е била сериозна или спортистът просто се е шегувал. Във всеки случай едва ли тежкият център щеше да може да се движи по терена с телефон под петата. Така тази идея останала в миналото като забавна случка в ежедневието на известните и претенциозни баскетболисти.