Трима са отговорни за разстрела на руската журналистка Анна Политковская

Съдът в Русия най-накрая се произнесе по делото за убийството на Анна Политковская. Съдебните заседатели в Градския съд в Москва посочи кои са отговорните за разстрела на руската журналистка от преди осем години. За виновни в организацията на престъплението бяха признати чеченеца Лом-Али Гайтукаев, както и Сергей Хаджикурбанов, който е бивш сътрудник на министерството на вътрешните работи на Русия.

[caption id="attachment_410722" align="alignright" width="300"]Анна Политковская Анна Политковская[/caption]

Неговото участие в организацията на убийството на Анна Политковская допълнително подсили слуховете, че в разстрела на журналистката е замесено руското правителство.

Физическият извършител на престъплението пък е Рустам Махмудов, който също е от Чечения. Съдебните заседатели са го признали за виновен по обвинението, че е прострелял шест пъти смъртоносно Анна Политковская, научиха от "24 часа".

Припомняме ви, че руската журналистка беше разстреляна на 7 октомври 2006 година пред дома си. Анна Политковская беше сред най-яростните критици на руския президент Владимир Путин, а мнозина заподозряха неговата дълга ръка зад покушението. Убийството й предизвика вълна от яростни реакции по целия свят.