Кандидат за евродепутат от БСП е осъден за престъпление

Нова дълбока пробойна зейна в редиците на БСП.

Лидерът на червената партия Сергей Станишев е в паника заради поредния проблем, който има потенциал да се превърне в грандиозен скандал, сриващ партията. Оказва се, че четвъртата поред в листата на БСП за предстоящите евроизбори - Достена Ангелова-Лаверн, която е непосредствено след Сергей Станишев, е осъдена за извършено престъпление във Франция.

Информацията обиколи скорострелно интернет пространството, а социалната мрежа Фейсбук бе залята от вълна от коментари.

[caption id="attachment_410519" align="alignright" width="300"]Кандидат за евродепутат от БСП е осъден за престъпление Кандидат за евродепутат от БСП е осъден за престъпление[/caption]

Във въпросната информация се посочва, че Достена Ангелова-Лаверн е била осъдена в Страсбург. Наказателната й присъда е постановена заради прекрачване на член 227 от НК (Наказателния кодекс) във Франция, касаещ укриване на малолетно дете от другия родител.

Максималното наказание, предвидено в закона за подобен вид нарушение е лишаване от свобода за срок до една година, както и солидна глоба в размер на 15 хиляди евро. Информацията по случая носи, че кандидатът за евродепутат от редиците на БСП Достена Ангелова-Лаверн се е разминала с минималната глоба в размер на едва хиляда евро. Тази информация породи редица въпроси, първият от тях, който е какво ще се случи от тук насетне с едно от изискванията за кандидат за евродепутат, а именно чисто съдебно минало.

Другият основен въпрос, който поражда тази информация е дали лидерът на БСП Сергей Станишев е наясно със ситуацията и въпреки това си премълчава. В едно от малкото си интервюта, дадени в началото на кампанията за евродепутати, Достена Ангелова-Лаверн подчертава, че левите й убеждения са известни на всеки един от българското общество и това е станало ясно по време на дебатите около книгата й "Експертите на прехода". В нея, кандидатката за Европарламента от редиците на БСП отправя сериозна критика към монопола на неолибералните идеи, които биват налагани чрез мрежите на неправителствени политически институти. В заключение тогава тя посочва, че кандидатурата й е била предложена от известни леви интелектуалци, пише pik.bg.

Дали БСП е на път да създаде поредния грандиозен скандал при това този път в Европарламента, предстои да разберем.